Rumah Ku Syurga Ku

Friday, May 29, 2009

potato bun

Dah banyak hari dok nak try buat potato bun ni... pergi rumah dr Ina...ika...ana wahid...ros jepun...ramai lagi la..dok tayang potato bun ni... Anak2 dan abg Megat pun memang suka makan potato bun ni...selalu beli kat K4... Tapi bila mikirkan nak rebus kentang dan masak custard cream tu...alahai...banyak keje gak... ermmm nanti dulu la... So tadi dengan semangat berkobar-kobar pi kedai baking beli potato flakes dan instant custard cream...

Memang gebu dan lembut...makan masa panas2 lagi sedap...
Buat banyak...2 adunan, dapat 24 ketul...boleh buat bekal dalam perjalanan nak balik kg esok...
Insyaallah



Ini la rupa potato bun sebelum dibakar...


Dan ini la dia potato bun yg dah siap dibakar...
.

Puas hati dapat buat dan makan...sedap laks tu..
heheh...bukan kakton yg cakap, anak2 dan husband yg cakap ni...
Oleh kerana resepi Ros Jepun guna potato yg dilecek...kakton pun dok cari resepi yg pakai potato flakes...pastu guna resepi ros jepun, olah balik...gantikan potato lecek ngan potato flakes...

Nanti esok2 la kakton tulis resepi tu ye...mata dah ngantuk ni...Tadi dok lipat baju yg menimbun...esok petang nak balik kampung...INSYAALLAH...

Plan nak balik pagi, tapi Nadia ada kursus pengawas pusat sumber pulak...tunggu dia habis dulu la, baru balik kampung....Dia kata habis kursus pukul 5.30pm...Cadangnya, lepas Nadia habis kursus tu, terus nak bertolak balik...

SEMOGA ALLAH MERESTUI DAN MEMELIHARA PERJALANAN KAMI PERGI DAN BALIK DENGAN SELAMAT...


Resepi Potato Bun (guna potato flakes)

(Diolah dari resepi Ros Jepun...Sorry Ros!!!)

Bahan-bahan (untuk 24 biji bun)

1. 350ml air sejuk dari peti ais

2. 1 sudu teh garam halus

3. 60g mentega

4. 1 biji telor

5. 80g potato flakes

6. 600g tepung high protin

7. 2 sudu teh susu tepung

8. 150g gula castor

9. 4 sudu teh yis kering (10g) (kakton bancuh dulu dengan 3 sudu air suam

10. 1 sudu teh bread improver

11. 1 sudu teh bread softener

12. 1 biji kuning telur untuk disapu atas roti (tapi kakton tak sapu pun...terlupa la...)

Bahan Instant custard cream

1. 100g instant custard powder

2. 250ml susu segar (guna susu cair pun boleh..kakton guna susu full cream dutch lady)

cara2 (guna Bread Maker)

1. masukkan air, yis, telor dalam BM

2. masukan tepung, susu tepung, potato flakes, gula, garam, mentega, bread improver dan bread softener.

3. Onkan BM guna menu dough....tunggu hingga doh siap.

4. Keluarkan doh dah uli sedikit/tumbuk2 untuk keluarkan angin.

5. Bulatkan2 kan doh sebesar bola golf atau lebihkurang 30g setiap satu dan susun dalam dulang pembakar yg telah di gris dengan mentega. Jarakkan lebihkurang 1/2 inci antara doh utuk dapatkan bun yg cun...

6. tutup doh dengan tuala lembab dan rehatkan selama 30-40 minit atau hingga doh naik 2x ganda

7. sementara tu, sediakan custard cream. Bancuh instant custard cream dengan cara menuang susu sedikit demi sedikit dan kacau sebati. Masukkan dalam piping beg.

8. Sapukan kuning telur yg dibancuh dengan sedikit susu segar atas roti dan pipekan custard cream tadi.

9. Bakar pada suhu 180 C selama 20 min atau hingga bun kekuningan bergantung pada oven.

10. Keluarkan dan sapu mentega diatas bun untuk mendapatkan permukaan roti yg berkilat.

11. selamat mencuba.

masal lemak cili padi ikan masin ngan nenas dan sotong goreng kunyit

Menu lunch dan dinner hari ni...

Masak lemak cili padi ikan masin ngan nenas...
Sebenarnya nak abiskan nenas baki buat pajeri baru ni...
lama tak makan masak lemak ikan masin ni...



pastu dalam fridge tinggal sotong je...
Insyaallah, sabtu nak balik kampung.
So, tak nak la beli ikan dll lagi dah...
Balik nanti, baru beli...
so maska je le sotong goreng kunyit...


pastu rasa macam tak cukup lauk...
Lepas ambil irsyad balik dari sekolah, singgah gerai beli ikan keli dan ikan kembong bakar sebagai tambahan...

Thursday, May 28, 2009

ayam masak pedas dan buncis+carrot+ayam goreng kunyit

Menu lunch cum dinner hari ni

Stok ikan dalam fridge dah abis...so semalam pi la beli ayam....
BIasa la kat rumah ni ramai kan...so sekali masak seekor cukup2 untuk lunch dan dinner...
Masalahnya kat rumah ni, kalau ayam yg part dada...isi saje tu...depa tak suka...
So, part yg selain dari dada, kakton buat ayam masak pedas...

Ayam masak pedas

Resepi ayam maska pedas ni rasanya semua org tau kut...
1. tumis bwg besar+bwg putih+halia yg di blend
2. masukkan cili kring blend, masak sampai garing...
3. perasakan dengan garam, gula dan asam jawa
4. masukkan juga 1 btg serai yg diketuk
5. Bila dah garing masukkan air untuk jadikan kuah...
6. bila air dah mendidih, masukkan ayam yg telah digoreng...
7. Biar mereneh kejap atas api bagi pekat sikit kuah tu...
8. Bila dah nak pekat tu, mmasukkan la bawang besar yg dipotong bulat2...


***Ayam tu gaul dengan garam dan kunyit macam biasa la kan. Goreng jangan garing sangat, biar masak je...kalau tak nanti keras...

Untuk sayur pulak...
Ayam bahagian dada tu Kakton hiris nipis2, gaul dengan garam dan kunyit, goreng garing2 dulu..ketepikan
pastu tumis bawang dan masak sayur, kacau goreng je...
Letak bwg besar potong bulat dan cili potong sikit
Sayur apa2 pun boleh macam buncis, kacang panjang, carrot, kubis...

kakton ada sayur buncis dan carrot je...
so jadi la sayur ni...

Buncis + carrot + ayam goreng kunyit...


ha!! senang kan masak2 ni...
main campak je apa yg ada...
Kita yg masak, kita yg makan...apa susah..heheh



pengat ubi keledek...

Petang semalam punya menu ni...
Ubi keledek baki buat keledek goreng 2 hari lepas ada lagi...
teringin pulak nak makan pengat...
Buat sikit je...
Pastu buat keledek goreng makan ngan sambal kicap lagi...



Sedap gak...sesekali makan pengat keledek ni...

Wednesday, May 27, 2009

Pajeri Nenas dan karipap sardin

Lunch semalam, masak pajeri nenas....
makan dengan ikan goreng dan sambal belacan...
Kena pulak nasi panas2 dan perut tengah lapar...
kejap je habis nasi sepinggan...
tambah nasi??? Ops!!! tak boleh....
pantang larang tu!!!



Petang nya pulak, buat karipap inti sardin...
Buat karipap biasa je...malas betul nak buat karipap pusing...
Resepi pun, main hentam saja la labu!!!
Gaul tepung dengan sedikit minyak panas....
pastu, tambah air sikit2..uli sampai doh tak melekat...
ermmm...letak garam sikit dalam air tu...
Doh kakton macam terlembik sikit la...
so dia punya kelim tu tak cantik...









Tuesday, May 26, 2009

keledek goreng cicah sambal kicap

Dalam kebuntuan idea nak masak apa untuk minum petang...
Tghhari semalam, masa singgah kedai runcit, nak beli roti...
Nampak ada ubi keledek ...
Datang pulak idea, nak buat keledek goreng, anak2 dan Abg Megat suka keledek goreng ni...
Makan ngan sambal kicap...
laku!!!!

***petua
1. Masukkan segenggam kelapa parut kedalam bancuhan tepung gorengan untuk mendapatkan gorengan yg rangup dan lemak2 sikit...
2. Seperti biasa, bancuhan tepung kena la letak sedikit air kapur sirih tu...dalam 1/4 sudu kecil kapur yg dibancuh dgn air...

Resepi sambal kicap tu Kak Ton main belasah je...
Ingat2 lupa resepi yg pernah Ex-maid Kak Ton buat dolu2...

bahan2
1. 5 biji bili padi (kalau nak pedas, boleh tambah)
2. 3 ulas bawang merah (kton guna bawang besar 1/2 sebab bawang merah dah habis pulak....)
3. 1/2 sudu teh gula
4. 5 sudu kicap pekat manis cap kipas udang

Cara2
1. blend cili padi dan bawang
2. gaulkan dengan gula dan kicap
3. tambah sedikit air (3 sudu)

sotong goreng tomyam, sup kubis fishballl dan sardin

Menu untuk lunch dan dinner semalam...

sotong goreng tomyam tapi takde daun limau purut...



Sup kubis ngan fishball...favourite iqbal tapi dia nak fish ball ngan sup je...sayur, tak nak...



And sardin homemade masak kicap...
Sardin tu balance yg buat last week...masuk dalam freezer...
Ada sardin yg cam hancur sikit...tu la pasal kuah jadi pekat...
Tapi rasa memang tetap sama...




Saturday, May 23, 2009

Birthday Gift dari MyR

Pagi tadi baru pi ambik parcel dari Pn Lily kat Post Malaysia, Ampang.
Last week, postman datang waktu lunch, 12.50pm.
Masa tu Kak ton pi ambil anak dari sekolah...
Jadi tak de orang le kat rumah.
Hari biasa nak pi collect kat post opis tu, jauh gak...kat bandar baru Ampang...
So hari ni baru pi collect....
Thanks you Lily...kerana bersusah payah uruskan urusan mengepos parcel ni...
Cantik sangat frame gambar ni!!!so sweet!!!
ermmmm kena pi print gambar terbaru untuk letak kat sini...
tau2 je le sekarang ni, semua gambar simpan dlm pc je...
Ntah bila nak sort gambar mana nak pi print...



Terima kasih sekali lagi buat Puan Lily....

Iqbal sebelum dan selepas

Ni gambar terbaru iqbal selepas potong rambut...



Ni pulak sebelum potong rambut...



Vadei atau Masalodeh

Hidangan minum petang semalam...
Resepi ada kat sini

Friday, May 22, 2009

Alvin sleeping time

Dah nak masuk 1 year umur Alvin...
Favourite sleeping place dia ialah diatas kerusi komputer Kak Ton...
Tengok le gaya dia tdo...



Oleh kerana tuan kerusi nak duduk, terpaksa lah Kak Ton angkat dia letak dibawah meja komputer...
Tengok la dia boleh sambung tdo semula dengan nyenyaknya...
ALVIN!!!! ALVIN!!!!

Roti Lapis daging

Dah beberapa hari dok nak buat roti lapis daging resepi kak-e ni...
Tapi...tau2 je le...bila penyakit M dok bertapa kat badan ni...
tak jadi2 la projek ni....
So semalam, dah dapat vit R, tu pun sikit je tu...heheh
jadi jugak la roti lapis daging ni untuk minu petang semalam...sini resepinya
Tapi Kak Ton edit sikit ye kak e....
Instead of pakai serbuk kari daging, kakton pakai serbuk kurma...
Dan disebabkan tak de stok cheese kat rumah...kakton tak letak pun cheese kat atas tu...



Ini la hasilnya tapi, kurang cantik lapisannya...agaknya sebab potong masa masih panas lagi kut...tak sabar nak makan....hehehehe
Apa2 pun anak2 dan Abang Megat suka...
Lain kali boleh buat lagi, letak topping cheese pulak...
Thank you kak E!!!!

Thursday, May 21, 2009

Kari Sotong

hari ni nak masak sotong...
dok cari2 resepi kat My Resipi...
teringin pulak nak try kari sotong nih!!!
Tak pernah masak kari sotong nih...
Kalau pernah makan pun kat kedai mamak ada la...
Oleh kerana masak kari ni cam masak kari biasa je... so kejap je le masak dia...

Ni la kari sotong Resepi Yana kat My Resipi....sini
Tapi kakton potong2 sikit sotong tusupaya senang nak makan...
kalau sekor2 susah gak nak gigit2...



Sedap!!!!
Tapi tak tau la anak2 ngan hubby suka tak...
Depa lum makan lagi...
Bagi kakton ok la...untuk mempelbagaikan resepi sotong dan kari...
tak le...asyik2 sotong masak sambal tumis....goreng kunyit....goreng tomyam...
Dan tak la asyik2 kari ikan, udang....ayam dan daging....
Boleh la dicuba kari sotong pulak...heheh

Wednesday, May 20, 2009

homemade sardin dan udang black pepper

Monday baru ni, masak sardin homemade...
Buat 1 kg ikan...so 1/2 dah buat masak kicap sardin...
Resepi dari blog Mat Gebu....Tapi kakton dah copy kat sini



Pastu try buat udang masak blackpepper...resepi Puan Nor nun jauh di terengganu...
Tapi versi malas sikit la...sayur semua campak je...
Not bad...budak2 pun suka...





Nasi Lemak

Nasi lemak ni masak untuk lunch cum dinner hari Jumaat lepas...
Entah kenapa internet slow giler since last Saturday...
Buat nasi lemak ni sebab stok makanan dalam fidge dah abis...
tinggal udang je...

Friday, May 15, 2009

sweet sour prawn dan kailan ikan masin

peberet anak2 nih!!!
Masak apa yg ada je...
udang masam manis...



kailan ikan masin...


layan je le...

Rock Melon adik beradik honey dew

Cikgu Amy..cikgu tuition anak2 kat rumah ni...
Father dia datang KL bawa buah rock melon ni...
Menurut Cikgu Amy, Buah ni father dia tanam sendiri kat kampung...
So, dia bagi kat kitaorg 2 biji...ALhamdulillah, terimakasih daun keladi...








sedap..isi dia rangup2 lagi...fresh from the farm la katakan..heheh
Musim2 panas camni memang melegakan dapat makan Buah Rock Melon ni...

Thursday, May 14, 2009

cucur udang

Menu untuk tea petang semalam....
cucur udang versi utara...
makan ngan kuah kacang.
Resepi dah ada kat page lain.
kat sini

ikan bawal 3 rasa...

Lauk hari Selasa nih!!!
Lauk bila kehabisan idea dan penyakit M melanda...

ikan bawal 3 rasa


pastu buat sup tumis bayam + fishball+cendawan

resepi ikan 3 rasa ni senang ja...

1. Tumis bawang putih dan halia yg ditumbuk
2. Masukkan bawang merah potong bulat2...dan serai yg diketuk
3. Masukkan sos ikan, cuka dan sedikit sos cili...
4. Masukkan sikit air...didihkan....
5. Masukkan cili padi dan daun limau purut
6. Pastu masukkan la sayur2 yg anda suka...cauli flower ke, capsicum ke...ape2 je le yg berkenan
7. Akhir sekali masukkan tomato yg dibelah 4 atau 8.
8. Padamkan api, dan curahkan je kuah tu atas ikan bawal ke, siakap ke, kerapu ke yg telah digoreng garing...
9. Jika suka taburkan daun ketumbar/bawang/sup yg dihiris...
10. Siap untuk dihidangkan...
***Ikan goreng tu, letak garam je..tak payah kunyit...kalau tak nanti rasa dia lain sikit...

Tuesday, May 12, 2009

Kad Hari Ibu dari kawan2 blogger

ADUH!!!!! banyak sekali kad2 hari ibu dari kawan2 blogger....
Penat kakton dok pi kutip....dari rumah ke rumah....
Terima kasih semua kerana bagi kad2 yg cantik2 ni...
ops!!!! ada lagi yg tertinggal ke????
Harap2 semua dah kakton kutip...
















































Kad dari Iqbal

ermmm
Mula2 sekali nak ucap...SELAMAT HARI IBU kepada semua ibu2 yang singgah kat Blog Kak ton ni...
SEMOGA MENJADI IBU CEMERLANG DUNIA DAN AKHIRAT...

Ini kad hari ibu Pertama dapat dari IQBAL...
Buat kat sekolah dia la kad ni...
Dan rasanya cikgu dia yg tolong banyak...
Anyway, terharu sangat sebab masa ambil dia balik sekolah Jumaat lepas, masuk dalam kereta, dia terus kiss ibu dan cakap "happy mother's day..."
dalam sebutan yg masih pelat2 dan dia sebenarnya tak tau apa2 pun...
Ye le kan, he is only 4yrs 2 month...
Sure cikgu yg suruh buat semua tu...
So ini la wish dan card mothers day pertama dia...







Friday, May 8, 2009

udang goreng tomyam dan asam rebus/singgang ikan

Ntah apa2 kakton masak hari ni...
Dalam fridge tinggal udang dan iakn selar kuning ja...
sayur2 pun dah kehabisan stok...
So, untuk lunch dan dinner hari ni...

udang goreng tomyam


dan asam rebus/singgang iakn selar


pastu ikan goreng dan sambal belacan...
sedap pulak bila makan simple2 camni dengan nasi panas2...