Rumah Ku Syurga Ku

Wednesday, September 30, 2009

Hidangan 26 Ramadan 1430H

Dalam tak dak idea nak masak apa..anak2 request nak makan sardin je...
Tapi kali ni sardin dlm tin je...
Dah byk hari dok cari ikan sardin kat pasar..tak de yg elok..klu ada pun kecik2 je...
So tak dapat la buat homemade sardin...
sesekali...makan sardin tin...boleh je le kan...


pastu, buat masak lemak suhun nga fucuk...

Wednesday, September 16, 2009

Hidangan 25 Ramadan 1430H

Hari ke 25 Ramadan...
Buat nasi lemak je le hari ni...

1. set telur rebus, ikan bilis, kacang goreng dan timun.  Gambar nasi tak sempat nak posing pulak...

2. Sambal untuk nasi lemak...

3. Ayam golek...
Takkan nak mkn nasi lemak biasa je kan..so nak spesel kena la ada ayam goreng ke...
tapi dlm fridge tak de ayam...
Dipendekkan cerita, disenangkan kerja...pi beli ja la ayam golek...
hehehe

4. Kuih Buah Melaka...seperti biasa la..
lepas solat terawih baru buat...
Kak Ton bancuh tepung dan potongkan gula kabung je...
pastu gaulkan kelapa dgn garam...
Nadia yg dok gentel dan masakkan buah melaka ni...

Tuesday, September 15, 2009

Hidangan 24 Ramadan 1430H

Biasa la kan..dah hujung-hujung ramadan ni...
stok dalam peti ais pun..apa yg ada je..nak kena abiskan before balik kampung...
so hari ni Kakton masak dan beli lauk untuk berbuka...

1. Tomyam...beli kat gerai belakang rumah je...
sebabnya anak2 request nak makan tomyam..nak buat tomyam tapi tegok macam tak cukup bahan je dalm fridge tu...
so pendekkan cerita, senangkan keje, pukul; 6.30 pm suruh Imrna pi beli tomyam...


2. sambal tumis udang dan ikan kembong bakar cicah sambal kicap...
sorry la mangkuk comot sikit..sebab dah lepas makan baru teringat nak amik gambar...
tu pun sib baik ada baki untuk sahur...

3. Sayur kailan goreng ikan masin...dah licin masa nak amik gambar ..hehehe

4. Roti Jala ni buat lepas terawih...makan ngan kari ayam.
Kak Ton menjala, Nadia tolong gulungkan...
so, begitula rupe jala yg tak berapa cun...
apa2 pun nak masuk mulut, kunyah gak kan...
hehehe

Monday, September 14, 2009

Hidangan 23 Ramadan 1430H

Anak2 nak makan pizza...
Mula2 cadang nak wat sendiri...
tapi dah penat...
tepon je le 1-300-88-2525
hehehe

1. Pizza

2. Chickecn wing dan garlic bread dan mushroom soup

3. Ayam percik....beli dari gerai

4. Mee goreng simple...Kak Ton masak

5. Anak2 tengah enjoy buka hamper hari raya...

Saturday, September 12, 2009

Hidangan 22 Ramadan 1430H

Hari ni anak2 request nak makan mihun sup...
Tapi ibu ngan ayah ni..biasa la tekak org tua...nak kena mkn nasi gak...
lagipun memang kena masak gak untuk sahur

Bila dah azan...tak sempat nak posing dah mihun sup yg dah siap untuk dimakan...
hehehe
Ni je le yg sempapt posing sebelum azan...

1. Set untuk mihun sup kedah...
resepi mihun sup ada kat sini...


2. Untuk makan nasi...kakton buat daging goreng kunyit je...campur sayur semua dalam ni...all in 1

3. Makan dengan sup tulang dan kari ayam semalam...

Biskut Mazola

Biskut ni kegemaran Mr Hubby.
Resepi dia senang je...
Dapat dari makcik kat kampung...
Mak Cik kata kalau nak wat biskut ni...
tepung gandum mesti sama banyak ngan kacang tanah.
(kalau kacang tanah 1 kati, tepung pun 1 kati)
manakala sukatan gula pula ialah separuh dari sukatan kacang atau tepung tadi.
(kalau 1 kati tepung/kacang tanah, maknanya 1/2 kati gula)



Resepi biskut Mazola (dlm 1 balang saiz sederhana)

bahan2
1. 200g kacang tanah yg di panggang tanpa minyak dan dikisar halus
2. 200g tepung gandum yg diayak dan di panggang sebentar
3. 100g gula pasir yg dikisar halus
4. Minyak jagung secukupnya (kton pakai minyak kacang cap pisau je)
5. kuning telur untuk disapu diatas biskut
6. butter untuk disapu pada loyang pembakar agar biskut tidak melekat

Cara2
1. Panaskan minyak atas api sederhana
2. Sementara itu, gaul rata kacang tanah, tepung  dan gula
3. Bila minyak telah betul2 panas, tuangkan perlahan kedalam campuran tadi sedikit demi sedikit.
4. Gaul rata adunan menggunakan spatula. Hati2 minyak panas!!!!
5. Masukkan minyak panas dan gaul rata lagi sehingga adunan menjadi doh.
6. Bentukkan bulat2 dan susun didalam loyang pembakar
7. Sapukan kuning telur keatas biskut dan bakar pada suhu 180 celcius selama 20 minit atau sehingga kuning telur menjadi sedikit coklat. 

Hidangan 21 Ramadan 1430H

Alhamdulillah...dah 21 hari kita semua berpuasa...
Hidangan untuk berbuka hari ni ialah...

1. Ayam goreng berempah

2. Kari Ayam


3. Sambal belacan...mesti ada...

Hidangan 20 Ramadan 1430H

Dah 20 Ramadan hari ni...
Insyaallah lagi 10 hari akan berakhirlah Ramadan...
Ustaz ada cakap, kalau nak kejar LailatulQadar...Insyaallah pada 10 malam terakhir Ramadan...
Wallahuallam...
Sama2 la kita berdoa agar kita semua mendapat ganjaran LailatulQadar...
Malam terbaik daripada seribu malam

1. Terubuk bakar lagi...
masa ni tgh dok bakar lagi...



2. Air asam dan sambal kicap sebagai pencicah


3. Sayur tumis kobis je...

4. Gulai tempoyak udang dengan timun
Special request dari Abg Megat

Thursday, September 10, 2009

Choc cips cookies

Malam tadi...
Buat choc cips cookies ni...



resepi...rasanya dah letak last year....

Hidangan 19 Ramadan 1430H

Semalam maska asam pedas ikan senangin je untuk berbuka...
Abg Megat ada majlis berbuka puasa lagi...

1. Asam pedas
2. Ikan goreng
3. sayur campur
4. sambal belacan
5. cucur badak





cornflakes merinque cookies

Semalam pagi dan petang dok buat cookies ni...

Cornflakes Merinque Cookies

Resepi ambil dari My Resipi.com
ermm Kak Ton copy and paste je ni...
Resepi ni Hazel yg letak kat MyResipi tp dia kata dia copy dari blog LG...
Apa2pun thank you for the recipe

Bahan-bahan ( +/- 100biji )

  • 220gm Cornflakes
  • 125gm Choc Chips
  • 150gm Gula Halus (kalau tak mau manis kurangkan kpd 130gm)
  • 3 Biji Putih Telur
  • 1-2 Sth Vanilla Esen
  • 60gm Almond Sliced

Cara-cara

  1. Pukul putih telur hingga kembang (soft peaks formed)
  2. Masukkan gula sikit2 hingga habis
  3. Pukul lagi hingga pekat dan kental - Bila terbalikkan mangkuk, putih telur tak jatuh.Lalu masukkan esen vanilla.
  4. Kemudian masukkan cornflakes, choc chips & almond sliced. Gaul kaup balik hingga rata.
  5. Masukkan ke dalam papercup. Bakar pada suhu 140-150'C selama 30minit. (Ataupun hingga kekuning2an)

Wednesday, September 9, 2009

Set piring dan garfu kecik...

Hari Raya gift dari HP untuk Abg Megat...


Nak tengok apa kat dalam dia...
tada!!!!!
set 4 biji piring dan 4 batang garfu yg comel...
Boleh guna untuk makan ketupat dgn rendang...
 

Tuesday, September 8, 2009

Hidangan 18 Ramadan 1430H

Hari ke 18 berpuasa...
terfikir pulak nak buat nasi beriyani...
sebenarnya dah lama dok plan nak buat tapi tak jadi2...
Guna rempah beriyani Shan yg anak sedara belikan dari Singapore.
Kebetulan, ada udang besar2 dalam fridge...so...jadi la juga buat nasi beriyani udang hari ni untuk berbuka...


Anak2 bukan main selera makan nasi beriyani ni...
Tapi Abg Megat tak berbuka kat rumah hari ni..Dia ada majlis berbuka puas adengan klien kat restoren.
Tak pe la...nanti balik dari berbuka tu suruh dia jamah sikit...kalau tak pun, masa sahur nanti boleh la abg megat makan nasi beriyani ni...
Memang masak banyak, untuk sahur sekali....

Monday, September 7, 2009

Hidangan 17 Ramadan 1430H

17 Ramadan...
masak simple je...

1. sayur campur

2. Ikan siakap sweet sour


3. cucur udang

Hidangan 16 Ramadan 1430H

16 Ramadan...
Anak sulung Kak Cik ...Khairul datang berbuka kat rumah...bawa isteri dan anak dia...
Anak Kak Cik yg no 3, Azhar pun masih ada kat rumah...
1st time tengok baby Rayyan ni...cucu sulung Kak Cik dan cucu sedara Kak ton yg ke 6.
Ni gambar dia...tembam nye!!!! pipinya asyik kena cubit je...


Pagi2, pergi pasar, beli ikan dll...maklum stok dlm fridge dah abis...
So dlm dok fikir nak masak apa...
Ini la hidangan berbuka hari ni...

1. Sambal tumis ikan selar

2. Kailan ikan masin

3. masak lemak cili padi ketam

4. Seri Muka
Abg Megat request ni...dia kata dah lama tak buat kuih ni...

resepi....
rasanya dah  tulis sebelum ni...

5. murtabak, popia basah dan tepung pelita yg dibawa oleh Khairul dan Aju (wife Khairul)




Birthday Imran ke 15 tahun....5 September 2009

Malam 16 Ramadan 1430H, we all solat terawih berjemaah kat rumah je ramai2...
Kebetulan, anak sedara yg dok Puchong (anak kakak no 2 yg dok sungai petani) datang berbuka kat rumah...
Azhar ni bujang lagi...ermmm umur baru 23 tahun ...dia dok keje kat Mercedes services center kat PJ.

So lepas terawih, sempat lagi la ke Secret Recipe Pandan Indah...dalam pukul 10mlm
Secret recipe operating hours ialah 11 am to 11 pm.
Dalam dok kenyang sebab dan belasah nasi ayam masa berbuka tadi...
Anak2 boleh jugak order makanan berat...selain daripada kek...

1. Imran makan tomyam noodles
2. Nadia dan Irsyad makan chicken lasagna
3. 2 slices of choc indulgence cake...sharing

Ini la anak bujang Kak Ton, Megat Mohd Imran

It looks like we are the last customer kat Secret Recipe Pandan Indah malam tu...heheh

Hidangan 15 Ramadan 1430H

Dah 15 Ramadan...
Sekejap je rasa...Insyaallah lagi 15 hari, kita nak sambut Hari Raya.

Hari ni 5 September 2009 pula kebetulan hari ulang tahun kelahiran anak sulung, Imran yg ke 15 tahun
ermm macam kebetulan pula kan?????
15 Ramadan, 15 tahun...

So hari ni tanya birthday boy, apa dia nak makan for his special day...
Imran request nak nasi ayam...
so, hidangan berbuka 15 Ramadan ialah

1. Nasi ayam


Sebab kan hari ni nak pergi celebrate birthday sambil makan kek kat secret recipe...favourite place anak2 kalau nak celebrate birthday diaorg...
so... Kak Ton tak buat kuih pun untuk berbuka...nanti je pergi makan kek kat secret recipe...lepas solat terawih...

Hidangan 14 Ramadan 1430H

Ermmm hari ke 14 berbuka puasa...
Dah pening dok fikir apa nak di masak ni....

Pajeri semalam ada lagi...
Kalau masak lauk lain karang sure pajeri tu kena bagi cik tong...
so, Kak Ton cuma masak

1. sayur campur

2. Ikan Kerapu masak kicap...
hahaha...sorry la...ikan tu macam malu sikti nak posing..dok sembunyi di sebalik sayur2an...


3. pajeri semalam dan sambal belacan

Friday, September 4, 2009

Hidangan 13 Ramadan 1430H

13 Ramadan...
menu hari ni....

1. Pajeri Terung
hihihi berasap-asap lagi...



2. Bawal goreng bawang + kentang

3. Sambal belacan dan Ikan masin...
ermmm kalau buat pajeri, mesti kena match dengan smabal belacan dan ikan masin..baru la ngam...

4. Buat agar2 cocktail lagi...tapi tak sempat nak posingkan...
Dan 2 kali buat agar2 tu bulan posa ni...

Thursday, September 3, 2009

Hidangan 12 Ramadan 1430H

Hari ke 12 berpuasa...
Pagi2 Kak Ton pergi pasar.
Maklum la, last week end dok pi shopping kat KL, so stock dlm fridge tu pun dah tinggal sotong je sebungkus...hehehe

Hidangan berbuka 12 Ramadan ...
1. Ikan Terubuk Bakar...
Sorry la rupa ikan tu dah tak handsome...
Ikan ni dibakar oleh Imran dan Abg Megat...
menggunakan BBQ set electric...


2. Sup Bayam campur cendawan dan fish ball.... Peberet anak2...

3. Sambal kicap untuk cicah ikan terubuk bakar

4. air asam pun ada untuk cicah ikan terubuk

5. Dessert...cum starter....pengat keledek.
Makan ni dulu....solat maghrib, baru makan nasi...