Sunday, October 26, 2008
Asam Pedas Ikan Keli Dan Ikan Keli goreng
Kuah Rojak
Resepi ni direct dari Biras....
Kak ton belum try lagi...
Kakton pun tak tau kat mana nak cari taucu manis/pedas tu...
Lepas tu, 1 tin otak udang tu camne...
ish2!!!!!
Kena try and error la nampaknya...
Kuah rojak
Bahan2:
1. 1 kilo taucu manis
2. 4 sudu taucu pedas
3. 5 senduk gula
4. 1 tin otak udang
5. sedikit belacan
6. 1 botol kicap pekat
7. RM2 bijan
8. Sedikit asam jawa
9. 4 sudu tepung jagung
Cara2nya:
1. Campur semua di atas dan masak (kecuali bijan)
2. Goreng bijan (tanpa minyak)
3. Setelah mendidih taruh bijan
4. Kemudian tepung jagung (4 sudu dicampur air) untuk pekatkan
Kak ton belum try lagi...
Kakton pun tak tau kat mana nak cari taucu manis/pedas tu...
Lepas tu, 1 tin otak udang tu camne...
ish2!!!!!
Kena try and error la nampaknya...
Kuah rojak
Bahan2:
1. 1 kilo taucu manis
2. 4 sudu taucu pedas
3. 5 senduk gula
4. 1 tin otak udang
5. sedikit belacan
6. 1 botol kicap pekat
7. RM2 bijan
8. Sedikit asam jawa
9. 4 sudu tepung jagung
Cara2nya:
1. Campur semua di atas dan masak (kecuali bijan)
2. Goreng bijan (tanpa minyak)
3. Setelah mendidih taruh bijan
4. Kemudian tepung jagung (4 sudu dicampur air) untuk pekatkan
Saturday, October 25, 2008
Roti Jala, Kari Ayam
Thursday, October 23, 2008
Pisang Goreng dan Rojak Buah...
Kari Ayam, Ayam Goreng...
Malam tadi buat mee goreng je...
Dah tak tau nak masak apa sebenarnya...
So hari ni, pagi2 dah pergi pasar...
beli ayam...
Nampak ikan keli organik...beli 1 kg rm6...
Simpan je, tak tahu lagi nak masak apa dan bila...
Pastu beli sayur2 sikit, dan ulam kacang botor...
Pastu beli pisang Abu...plan nak buat pisang goreng petang ni...insyaallah
Dah siap menu untuk hari ni...
1. Kari Ayam + kentang + tomato + daun ketumbar (ditabur)
2. Ayam goreng + daun kari + bawang besar potong bulat + halia hiris nipis + cili merah potong + daun ketumbar (ditabur)
3. Sambal belacan
4. ulam kacang botor
Kelam kabut gak la sebab Imran dan Icad nak sekolah, so kena makan cepat...
Alhamdulillah sempat gak Imran makan tapi...Irsyad tak nak makan, dah kenyang bfast 1 keping roti boom, dan 1 keping roti canai (beli kat pasar tadi)
Dah tak tau nak masak apa sebenarnya...
So hari ni, pagi2 dah pergi pasar...
beli ayam...
Nampak ikan keli organik...beli 1 kg rm6...
Simpan je, tak tahu lagi nak masak apa dan bila...
Pastu beli sayur2 sikit, dan ulam kacang botor...
Pastu beli pisang Abu...plan nak buat pisang goreng petang ni...insyaallah
Dah siap menu untuk hari ni...
1. Kari Ayam + kentang + tomato + daun ketumbar (ditabur)
2. Ayam goreng + daun kari + bawang besar potong bulat + halia hiris nipis + cili merah potong + daun ketumbar (ditabur)
3. Sambal belacan
4. ulam kacang botor
Kelam kabut gak la sebab Imran dan Icad nak sekolah, so kena makan cepat...
Alhamdulillah sempat gak Imran makan tapi...Irsyad tak nak makan, dah kenyang bfast 1 keping roti boom, dan 1 keping roti canai (beli kat pasar tadi)
Wednesday, October 22, 2008
Sambal terung + ikan bilis
Saturday, October 18, 2008
Cheese Cake
Jadi gak cheese cake Kak Ton...
Hari ni ada byk pen house...so tak yah masak...
Ada la masa nak buat American Cheese Cake ni...
Yg pentingnya dipotong pakai loyang cutter....
Thank you so much to Bee sebab bagi Loyang bercutter tu pada kak ton...
Thank to Lily and Yani for the tips untuk pakai loyang ni untuk mendapatkan cheese cake yg cantik berpotong...
Kek yg dah masak dan ditetak loyang cutter...
Pastu di sejukkan dlm peti ais.
Adunan cheese cake yg belum dibakar...
Resepi American Cheese cake
Untuk Base
1. Hancurkan 30 hingga 40 keping biskut marie.
***Ikut ketebalan base yg dikehendaki...
2. gaulkan dengan butter hingga jadi seperti adunan biskut...
***Kak ton pakai 250g butter untuk 40 keping biskut marie
3. Tekan2kan biskut yg dicampur butter tadi kedalam acuan hingga padat.
4. Bekukan selama 30 minit atau 1 jam...
Bahan2 A
1. 450g cream cheese
2. 100g gula castor (Kalau base dah manis, boleh kurangkan sedikit gula)
3. 2 1/2 biji kuning telur
4. 200ml whipping cream(unsweetened)
5. 60g tepung gandum
6. 20g tepung jagung
7. 1 sudu kecil lemon paste
8. 1 sudu teh esen vanila
Bahan2 B
1. 2 1/2 biji telur putih
2. 40g gula castor
Cara2 (B)
1. Putar putih telur hingga kembang
2. Masukkan gula castor
3. Putar lagi sampai gebu dan ringan (merinque)
4. Ketepikan
Cara2 (A)
1. Putar cream cheese, esen vanila dan lemon aste hingga lembut (tak berketul)
***Keluarkan cream cheese pada suhu bilik (dalam lebihkurang 1 jam)
***jangan putar terlalu lama, creamcheese akan jadi cair)
2. masukkan kuning telor, putar lagi.
3. Masukkan whipping cream, putar lagi.
4. masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Kacau sebati cara kaup balik.
Cara2 (A+B)
1. Campurkan B kedalam A.
2. Kacau cara kaup balik (perlahan2)
3. Untuk membuat lorekan atas kek tu...Ambil 2 sudu dari adunan dan campurkan dengan 1 sudu teh choc emulco. Kacau sebati dlm mangkuk lain.
4. Masukkan adunan yg dicampur choc emulco kedalam piping beg. Gunting sedikit hujung piping beg untuk mendapatkan garis yg halus.
5. Tuang adunan cheese cake dalam acuan yg dah diletakkan Base tadi...
6. Lorekkan adunan dgn piping beg tadi diatas adunan kek. Untuk mendapatkan corak batik tu...gunakan lidi dan lorekkan mengikut creativity.
7. Bakar pada suhu 170 darjah Celcius selama 20 minit atau sehingga masak (ikut oven masing2) menggunakan kaedah ban marie. Jangan lupa panaskan oven dulu macam biasa...
8. Jika ingin memotong menggunakan loyang cutter. Keluarkan kek dari oven dan biarkan dalam 30 minit, baru la diletakkan loyang cutter. Jika tidak potongan akan jadi comot.
9. Bila kek dah betul2 sejuk, baru lah masukkan kek ke dlm peti sejuk (bersama cutter).
10. Setelah kek betul2 sejuk (selepas 1-2 jam, lebih lama pun tak ape), baru la boleh dikeluarkan cutter.
11. Sedia dihidangkan
Hari ni ada byk pen house...so tak yah masak...
Ada la masa nak buat American Cheese Cake ni...
Yg pentingnya dipotong pakai loyang cutter....
Thank you so much to Bee sebab bagi Loyang bercutter tu pada kak ton...
Thank to Lily and Yani for the tips untuk pakai loyang ni untuk mendapatkan cheese cake yg cantik berpotong...
Kek yg dah masak dan ditetak loyang cutter...
Pastu di sejukkan dlm peti ais.
Adunan cheese cake yg belum dibakar...
Resepi American Cheese cake
Untuk Base
1. Hancurkan 30 hingga 40 keping biskut marie.
***Ikut ketebalan base yg dikehendaki...
2. gaulkan dengan butter hingga jadi seperti adunan biskut...
***Kak ton pakai 250g butter untuk 40 keping biskut marie
3. Tekan2kan biskut yg dicampur butter tadi kedalam acuan hingga padat.
4. Bekukan selama 30 minit atau 1 jam...
Bahan2 A
1. 450g cream cheese
2. 100g gula castor (Kalau base dah manis, boleh kurangkan sedikit gula)
3. 2 1/2 biji kuning telur
4. 200ml whipping cream(unsweetened)
5. 60g tepung gandum
6. 20g tepung jagung
7. 1 sudu kecil lemon paste
8. 1 sudu teh esen vanila
Bahan2 B
1. 2 1/2 biji telur putih
2. 40g gula castor
Cara2 (B)
1. Putar putih telur hingga kembang
2. Masukkan gula castor
3. Putar lagi sampai gebu dan ringan (merinque)
4. Ketepikan
Cara2 (A)
1. Putar cream cheese, esen vanila dan lemon aste hingga lembut (tak berketul)
***Keluarkan cream cheese pada suhu bilik (dalam lebihkurang 1 jam)
***jangan putar terlalu lama, creamcheese akan jadi cair)
2. masukkan kuning telor, putar lagi.
3. Masukkan whipping cream, putar lagi.
4. masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Kacau sebati cara kaup balik.
Cara2 (A+B)
1. Campurkan B kedalam A.
2. Kacau cara kaup balik (perlahan2)
3. Untuk membuat lorekan atas kek tu...Ambil 2 sudu dari adunan dan campurkan dengan 1 sudu teh choc emulco. Kacau sebati dlm mangkuk lain.
4. Masukkan adunan yg dicampur choc emulco kedalam piping beg. Gunting sedikit hujung piping beg untuk mendapatkan garis yg halus.
5. Tuang adunan cheese cake dalam acuan yg dah diletakkan Base tadi...
6. Lorekkan adunan dgn piping beg tadi diatas adunan kek. Untuk mendapatkan corak batik tu...gunakan lidi dan lorekkan mengikut creativity.
7. Bakar pada suhu 170 darjah Celcius selama 20 minit atau sehingga masak (ikut oven masing2) menggunakan kaedah ban marie. Jangan lupa panaskan oven dulu macam biasa...
8. Jika ingin memotong menggunakan loyang cutter. Keluarkan kek dari oven dan biarkan dalam 30 minit, baru la diletakkan loyang cutter. Jika tidak potongan akan jadi comot.
9. Bila kek dah betul2 sejuk, baru lah masukkan kek ke dlm peti sejuk (bersama cutter).
10. Setelah kek betul2 sejuk (selepas 1-2 jam, lebih lama pun tak ape), baru la boleh dikeluarkan cutter.
11. Sedia dihidangkan
Friday, October 17, 2008
Gift dari seseorang
Hari ke 6 puasa 6...
Wednesday, October 15, 2008
Gift husband dapat untuk hari Raya
Sebenarnya dah dapat sebelum raya, tapi Abang Megat lupa bawa balik...
Semalam baru dia bawa balik...
Kotak Mengkuang
Ada 4 bungkusan dalam kotak tu...
Ni ha..benda2 nye
Tapi tak tau la apa rasanya..belum rasa lagi...
Insyaallah, mlm nanti lepas berbuka, boleh la rasa...
Yg color tu macam candy;yg bungkus dlm plastik tu dodol;kurma;Biskut London almond tp almond kat luar...;
Semalam baru dia bawa balik...
Kotak Mengkuang
Ada 4 bungkusan dalam kotak tu...
Ni ha..benda2 nye
Tapi tak tau la apa rasanya..belum rasa lagi...
Insyaallah, mlm nanti lepas berbuka, boleh la rasa...
Yg color tu macam candy;yg bungkus dlm plastik tu dodol;kurma;Biskut London almond tp almond kat luar...;
Monday, October 13, 2008
wallpaper
Baru pasang wall paper petang tadi...
Sebenarnya nak pasang sebelum raya..
Tapi tak sempat...lambat sangat pergi kedai..so schedule wallpaper installer tu dah full...
Bila dah siap pasang..rasa macam serabut la pulak...
Ish!!!! Nak buat camne....
Sebelum
Selepas
Sebenarnya nak pasang sebelum raya..
Tapi tak sempat...lambat sangat pergi kedai..so schedule wallpaper installer tu dah full...
Bila dah siap pasang..rasa macam serabut la pulak...
Ish!!!! Nak buat camne....
Sebelum
Selepas
Sebenarnya corak wallpaper kat dining tu camni...dari dekat...
Kek Coklat
Sebenarnya dah lama buat kek ni...
Hari Isnin minggu lepas... 8/10...
Jiran2 datang beraya...
Guna resepi Nor Myresipi tapi tak kukus...Bakar kat MW je...
Untuk hiasan
siram dgn coklat (cairkan dgn whip cream)
Tabur coklat rice...
Tabur almond flakes yg telah dipanggang (balace guna untuk buat cornflakes madu)
tgh2 letak cerry yg dah potong...(balance pakai buat biskut bunga cina...)
Letak gula bentuk love tu...(balance buat biskut strawberry heart)
Sebab ada lagi lebihan coklat cair tu...
lorek2kan je atas almond tu...
last sekali...tabur gak sikit colouring sugar... (balance uat biskut green lace...)
Hari Isnin minggu lepas... 8/10...
Jiran2 datang beraya...
Guna resepi Nor Myresipi tapi tak kukus...Bakar kat MW je...
Untuk hiasan
siram dgn coklat (cairkan dgn whip cream)
Tabur coklat rice...
Tabur almond flakes yg telah dipanggang (balace guna untuk buat cornflakes madu)
tgh2 letak cerry yg dah potong...(balance pakai buat biskut bunga cina...)
Letak gula bentuk love tu...(balance buat biskut strawberry heart)
Sebab ada lagi lebihan coklat cair tu...
lorek2kan je atas almond tu...
last sekali...tabur gak sikit colouring sugar... (balance uat biskut green lace...)
Saturday, October 11, 2008
gambar2 Zie dan Ana datang beraya...
Ana, Zie..terima kasih kerana sudi datang rumah kakton...
Walaupun bersusah payah...tanya arah jalan...
Ana sampai pukul 5 ptg...
Zie sampai pukul 7 malam...
Sporting betul Husband Ana, tunggu juga sampai Zie datang sebab Ana nak jumpa Zie...
Terima kasih Wahid...
popia simpul, kacang botak dan biskut2 yg masih ada...
Buah2an dan kek (kek beli je sebab tak sempat nak buat)
Ayam goreng...
Walaupun bersusah payah...tanya arah jalan...
Ana sampai pukul 5 ptg...
Zie sampai pukul 7 malam...
Sporting betul Husband Ana, tunggu juga sampai Zie datang sebab Ana nak jumpa Zie...
Terima kasih Wahid...
popia simpul, kacang botak dan biskut2 yg masih ada...
Buah2an dan kek (kek beli je sebab tak sempat nak buat)
Ayam goreng...
Thursday, October 9, 2008
Ketupat Palas
Ini kak ton tunjuk cara2 nak buat ketupat palas...
resepi ketupat palas...
bahan2
1. 1 kg beras pulut
2. 1 biji kelapa diambil santan
3. 2 helai daun pandan (untuk bagi wangi je)
Cara2
1. Masak beras pulut dengan santan.
2. Santan hendaklah sekadar menutup beras sahaja...
3. Masukkan daun pandan yg disimpul...
4. Masak pulut atas api sederhana...sehinggga santan kering (pulut 1/4 masak je). Hendak lah dikacau sentiasa supaya tidak berkerak.
5. Bolehlah dibalut menggunakan daun palas...
Mula2 bentukkan daun palas macam kun, pastu masukkan beras pulut 1/4 masak tadi...
Tekan2 supaya padat...
Balut seperti cara2 dibawah
resepi ketupat palas...
bahan2
1. 1 kg beras pulut
2. 1 biji kelapa diambil santan
3. 2 helai daun pandan (untuk bagi wangi je)
Cara2
1. Masak beras pulut dengan santan.
2. Santan hendaklah sekadar menutup beras sahaja...
3. Masukkan daun pandan yg disimpul...
4. Masak pulut atas api sederhana...sehinggga santan kering (pulut 1/4 masak je). Hendak lah dikacau sentiasa supaya tidak berkerak.
5. Bolehlah dibalut menggunakan daun palas...
Mula2 bentukkan daun palas macam kun, pastu masukkan beras pulut 1/4 masak tadi...
Tekan2 supaya padat...
Balut seperti cara2 dibawah
Juadah Hari Raya 1 Syawal 1429
Tak sempat nak snap gambar...
1. ketupat palas (kakton masak)
2. nasi himpit (kakton masak)
3. sambal daging (kakak masak)
4. ayam tomato (kakton masak)
5. Kuah kacang (kakton masak)
Tak de mood nak masak makanan lain bila tengok keadaan mak yg uzur...
30th Ramadan 1429
Hari ni busy sediakan menu untuk Hari Raya...
Tak de extra menu untuk hari raya ni...
ketupat ngan nasi himpit makan dgn kuah kacang, ayam masak tomato dan sambal daging
Kakak yg masak untuk berbuka semua sebab kakton dari pagi dok buat ketupat palas...
menu :
1. ayam masak kicap
2. sambal tumis udang
3. sayur tumis air kubis
kuih tak de..makan ketupat je...
Kakak yg masak untuk berbuka semua sebab kakton dari pagi dok buat ketupat palas...
menu :
1. ayam masak kicap
2. sambal tumis udang
3. sayur tumis air kubis
kuih tak de..makan ketupat je...
Ni le keadaan mak...sejak 2 minggu lepas...
Makan pun sambil mata terpejam...
Macam tak seronok nak raya...
Buat ala kadar je...
Subscribe to:
Posts (Atom)