Wednesday, November 26, 2008
Award dari Hunny...
Award dari hunny...
Thanks to Hunny kerana sudi memanjangkan award+tag ni kepada kak ton...
Siap bersyarat la pulak award... sebab dia merangkap tag sekali...
Syarat-syaratnya seperti di bawah:-.
1. Sapa yang dapat award nih leh letak dalam blog memasing.
2. Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang.
3. Bagi award nih kat 7 orang bertuah.
4. Tinggalkan la mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kat orang tu.....
Kat sapa pulak kak ton nak pas award ni...
1. Hazel
2. Zie
3. Amy
4. Hana
5. Kak E
6. Che Iza
7. G
Monday, November 24, 2008
Sekitar majlis perkahwinan Nizam & Ija di Muar - 23 Nov 2008
Bersanding persalinan serba oren...
Khairul Nizam dan Khatijah
Semoga kekal bahagis ke akhir hayat...
Dan kahwin dah si nizam ni...
Rasa baru je lagi dok dukung dia masa baby...kalau tak salah dia lahir tahun 1982
Selepas upacara akad nikah di surau...
Acara makan-makan...persalinan ala barat...
Gambar kenangan dengan keluarga...
Kak ton..yg pakai baru kurung dan tudung coklat tu...
yg berdiri dibelakang sekali ialah mak dan ayah pengantin.
Yang pakai kebaya bertudung coklat gak tu...anak sedara kakton yg sulung...umur kami sama
Yg duduk kat bawah2 anak2 sedara dan anak2 sendiri...
Khairul Nizam dan Khatijah
Semoga kekal bahagis ke akhir hayat...
Dan kahwin dah si nizam ni...
Rasa baru je lagi dok dukung dia masa baby...kalau tak salah dia lahir tahun 1982
Selepas upacara akad nikah di surau...
Acara makan-makan...persalinan ala barat...
Gambar kenangan dengan keluarga...
Kak ton..yg pakai baru kurung dan tudung coklat tu...
yg berdiri dibelakang sekali ialah mak dan ayah pengantin.
Yang pakai kebaya bertudung coklat gak tu...anak sedara kakton yg sulung...umur kami sama
Yg duduk kat bawah2 anak2 sedara dan anak2 sendiri...
Friday, November 21, 2008
Choc Cup Cakes untuk Hantaran kawin anak sedara...
Anak kakak yg dok sungai petani, Kak cik nak akad nikah hari Ahad ni...23 Nov 2008 di Muar.
Buat choc cakes cup untuk hantaran hari ni...
Esok, rombongan pengantin dari Sungai petani nak datang...
Takut, kelam kabut pulak...bila dah ramai2
lagipun esok malam nak prepare hantaran lain lagi...
sirih junjung....bunga telor....
Kira nya last minute touch up untuk hantaran kena buat esok ptg dan malam la...
So, kak ton buat la siap2 kek tu hari ni...
Dapat 18 biji....
Tak pasti lagi berapa biji nak bawa sebab kotak untuk isi kek ni, kakak yg akan bawa dari Sg Petani....
Harap2 cukup la...kalau lebih...boleh makan!!!!
Buat choc cakes cup untuk hantaran hari ni...
Esok, rombongan pengantin dari Sungai petani nak datang...
Takut, kelam kabut pulak...bila dah ramai2
lagipun esok malam nak prepare hantaran lain lagi...
sirih junjung....bunga telor....
Kira nya last minute touch up untuk hantaran kena buat esok ptg dan malam la...
So, kak ton buat la siap2 kek tu hari ni...
Dapat 18 biji....
Tak pasti lagi berapa biji nak bawa sebab kotak untuk isi kek ni, kakak yg akan bawa dari Sg Petani....
Harap2 cukup la...kalau lebih...boleh makan!!!!
Irsyad bersunat...
Irsyad bersunat 17hb November 2008
Di hospital Ampang Puteri.
Surgeon, Dr Amin Tai.
Ni gambar tengah tunggu giliran...
kecut perut....
Sambil main game boy...
Di hospital Ampang Puteri.
Surgeon, Dr Amin Tai.
Ni gambar tengah tunggu giliran...
kecut perut....
Sambil main game boy...
Dah tukar pakai baju untuk Operation Theatre...
hahaha..macam nak buat major operation kan...
masih tidur akibat dari ubat bius yg digunakan masa bersunat tadi...
Kak ton ambil package yg total bius untuk Irsyad.
Kesian pulak tengok muka dia bila tidor...
One hour after...dah boleh balik rumah...
Tuesday, November 11, 2008
cup cakes
Saturday, November 8, 2008
award dari che iza...
Wednesday, November 5, 2008
doughnut, sotong goreng dan asam pedas
Petang tadi buat donut resepi Yani..thanks yani...
Buat 2 adunan, 400g tepung...
Punya la banyak dapat...
BIL nak datang amik MIL bawa ke rumah dia...tu yg buat byk tu...
Tapi habis gak....
sekarang tinggal 5 biji je kut...simpan untuk abang megat...
dia balik lewat mlm ni...
Separuh letak choc coating + roasted almond nibs....
Separuh letak icing sugar coating
Lunch tadi pulak goreng sotong kunyit.
Dan asam pedas ikan jenahak + timun
Pastu ikan goreng dan sambal belacan....Tak de gambar la...
Buat 2 adunan, 400g tepung...
Punya la banyak dapat...
BIL nak datang amik MIL bawa ke rumah dia...tu yg buat byk tu...
Tapi habis gak....
sekarang tinggal 5 biji je kut...simpan untuk abang megat...
dia balik lewat mlm ni...
Separuh letak choc coating + roasted almond nibs....
Separuh letak icing sugar coating
Lunch tadi pulak goreng sotong kunyit.
Dan asam pedas ikan jenahak + timun
Pastu ikan goreng dan sambal belacan....Tak de gambar la...
Tuesday, November 4, 2008
Karipap Pusing
Petang tadi buat karipap pusing...
Ni yang dah siap digoreng
Intinya...
Daging + kentang
Resepi....
Karipap pusing (dapat 64 biji karipap saiz comel)
Bahan2 A (adunan putih)
1. 3 cawan tepung gandum
2. 1 cawan air
3. 2 sudu besar minyak masak
4. 1 sudu kecil garam
cara2
1. Bancuh garam dgn 1 cawan air tadi
2. Tuangkan minyak kedalam tepung, gaul.
3. Masukan air bancuham garan tadi sedikit2 kedalam tepung.
4. Uli hingga tidak melekat.
5. Rehatkan adunan tadi selama 30-45 minit.
6. Bahagikan doh kepada 16 bebola.
Bahan2 B (adunan kuning)
1. 2 cawan tepung gandum
2. 3 sudu makan(penuh) marjerin
cara2
1.Gaul tepung dengan marjerin hingga menjadi doh.
2. Bahagikan doh kepada 16 bebola
cara2 membuat karipap pusing
1. Ambil sebiji bebola putih, ratakan dan letak bebola kuning diatasnya
2. kemudian, balutkan bebola kuning dengan bebola putih
3. Tutup kemas bebola yg sudah disatukan tadi.
4. Canaikan doh, dan gulungkan rapat2.
5. Ini la rupa doh yg telah digulung
6. Kemudian canai lagi sekali doh yg di gulung tadi...dan gulungkan sekali lagi...
7. Doh yg siap di gulung dah sedia untuk dipotong.
8. potong doh kepada 4 bahagian, seperti ini.
10. canai setiap potongan...dan letakkan inti...
11. Tutup kemas dan kelim.
Ni yang dah siap digoreng
Intinya...
Daging + kentang
Resepi....
Karipap pusing (dapat 64 biji karipap saiz comel)
Bahan2 A (adunan putih)
1. 3 cawan tepung gandum
2. 1 cawan air
3. 2 sudu besar minyak masak
4. 1 sudu kecil garam
cara2
1. Bancuh garam dgn 1 cawan air tadi
2. Tuangkan minyak kedalam tepung, gaul.
3. Masukan air bancuham garan tadi sedikit2 kedalam tepung.
4. Uli hingga tidak melekat.
5. Rehatkan adunan tadi selama 30-45 minit.
6. Bahagikan doh kepada 16 bebola.
Bahan2 B (adunan kuning)
1. 2 cawan tepung gandum
2. 3 sudu makan(penuh) marjerin
cara2
1.Gaul tepung dengan marjerin hingga menjadi doh.
2. Bahagikan doh kepada 16 bebola
cara2 membuat karipap pusing
1. Ambil sebiji bebola putih, ratakan dan letak bebola kuning diatasnya
2. kemudian, balutkan bebola kuning dengan bebola putih
3. Tutup kemas bebola yg sudah disatukan tadi.
4. Canaikan doh, dan gulungkan rapat2.
5. Ini la rupa doh yg telah digulung
6. Kemudian canai lagi sekali doh yg di gulung tadi...dan gulungkan sekali lagi...
7. Doh yg siap di gulung dah sedia untuk dipotong.
8. potong doh kepada 4 bahagian, seperti ini.
10. canai setiap potongan...dan letakkan inti...
11. Tutup kemas dan kelim.
12. Boleh lah digoreng terus dengan menggunakan api sederhana panas.
13. Jika hendak difrozenkan, susun dalam tray tetapi jangan bertindih dan frozenkan semalaman.
14. Bila karipap sudah betul2 beku, barulah boleh disusun secara bertindan didalam bekas kedap udara. Ini ialah supaya karipap tidak melekat antara satu sama lain.
15. Sebaik-baiknya, defrostkan karipap sekurang-kurangnya 1 jam sebelum menggoreng. Ini ialah supaya karipap tidak terlalu rapuh.
Wall paper
Sebenarnya hari tu... wall paper baru half way pasang...
salah estimate...
So last friday, sambung lagi pasang...
salah estimate...
So last friday, sambung lagi pasang...
Untuk dining...
Mula2 nak pasang 2 walls je..
tapi nampak macam tak match dengan the current cat dinding kale hijau tu...
So we decided to install wall paper to the whole dining area...
the result...
Masak lemak ketam
Subscribe to:
Posts (Atom)