Rumah Ku Syurga Ku

Monday, August 23, 2010

menu berbuka 13 Ramadan


Dah 13 Ramadan...biasa la kan para ibu dah pening cari idea nak masak apa utk berbuka dan bersahur...
so..har ni masak ikan kembong 3 rasa jer...





ngan sayur campur....pastu panaskan tempoyak semalam...hehehe





cuba teka apa ni??? pizza?  bukan....
Ini la kuih cara versi malas...
ceritanya, last friday ada  kawan tanya, camne nak buat kuih cara tanpa acaun, sebab dia tak de acuan tu...pakai loyang bakar dlm oven ok ke?
kak ton pun tak pernah buat kuih cara baked ni...
so kakton cadangkan suruh kawan tu buat mcm biasa, masak atas dapur, guna api kecik tapi pakai kuali non-stick...pastu potong2 jer le...jadi macam talam berlauk...
so, kawan tu dah try dan menjadi...
maka hari ni kton pun teringin nak cuba...maka jadi la kuih cara berlauk versi Malas...senang keje...walaupun kakton ada acauan kuih cara tu...tapi...hehehe...lebih efficient dan cepat kan...buat sekali je satu adunan...
insyaallah lain kali boleh buat lagi...semua org kat rumah ni suka la pulak...
resepi tepung tu mcm resepi kuih cara biasa je...

utk adunan tepung...
1 biji telur
1/2 cawan santan
3/4 cawan tepung gandum
sedikit garam (dlm 1/2 sudu teh)
cara : gaul sebati semua bahan, kacau guna whisk...

untuk inti
2 ulas bwg putih (dikisar) 
1 biji bwg besar (saiz sederhana) (dikisar)
250g daging/ayam cincang
sedikit pewarna kuning
1 biji cili merah dipotong halus
sedikit daun bawang/daun sup/daun ketumbar diracik halus...optional je ni...
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
sedikit garam
2 sudu besar minyak utk menumis
cara : panaskan minyak, tumis bwg besar dan bwg putih...masukkan serbuk kari dan sedikit air.  masukkan daging.ayam cincang...garam...masak hingga ayam masak..dan sedikit kering...masukkan cili potong dan daun2...tutup api...dah siap...ketepikan

akhir sekali, untuk masak kuih cara ni, panaskan 1 sudu besar minyak masak dlm kuali non-stick. tuang adunan tepung tadi...dan kecilkan api...bila adunan tepung dah separuh masak, lebihkurang 5 minit, taburkan inti tadi...tutup kuali dgn penutup...dan biarkan dengan api kecil selama 15-20 minit atau sehingga masak...
selamat mencuba...





No comments: