Menu lunch dan dinner semalam, Khamis 9hb Julai 2009...
bendi goreng...
Dah kehabisan stok sayur...so goreng je le apa yg ada...
kebetulan bendi je yg tinggal....jadi la...
Bendi goreng ni kena letak air asam jawa sikit...supaya kurnag berlendir..
dan pastikan bendi dicuci dahulu sebelum dipotong...untuk kurangkan berlendir tu...
Ayam Goreng Berempah
resepi...
1/2 ekor ayam yg telah dipotong dan dibersihkan.
Bahan2
1. 5 ulas bwg merah
2. 2 ulas bwg putih
3. 1/2 inci halia
4. 1 btg serai
5. 1/2 inci lengkuas
6. sedikit garam dan kunyit serbuk
Cara2.
1. Kisar bahan2 1 hingga 5 dan perap kan bersama sedikit garam dan kunyit serbuk.
2. Perapkan ayam dalam 30 minit dan goreng dengan minyak yg panas...
***sebenarnya tak ada resepi tertentu untuk ayam goreng berempah ni...
Kalau suka, boleh letak ketumbar sikit...ada yg letak gula sikit...
Ikut selera masing2 la...
dan ikut la apa bahan yg ada dalam peti ais tu kan...heheh
No comments:
Post a Comment