Rumah Ku Syurga Ku

Friday, January 29, 2010

udang masam manis, sup bayam+cendawan+fishball dan ikan temenung goreng

Mula2 sekali kakton nak minta maaf pada adik2, kakak2 dan kawan2 yg mengunjungi blog kakton tp dok tengok gambar kek coklat tu je sejak 3 weeks ago..sorry sangat2.

Bukan kakton tak teringin nak update, mmg rindu sangat nak update blog ni tapi...
untuk pengetahuan semua pc kakton dah rosak sejak kat rumah lama lagi...so cadang tu nak beli baru...jadi tau2 je la kalau nak beli baru...kena la tunggu dulu kan...
mahal beb!!! kalau takat ratus2 boleh la beli camtu je... ni tahap ribu2 ni kena la tunggu ehsan abg megat kusayang.... (ayat memujuk ni..hehehe kut2 boleh dapat pc cepat sikit)

So untuk kesekian kalinya dan untuk pertama kalinya ditahun 2010 ini kakton post gambar masakan harian kakton ni...

ikan temenung goreng

sup bayam campur fishball dan cendawan tiram

udang harimau masak masam manis


nak cerita sikit pasal udang harimau ni...
ada sorang jiran kakton kat rumah baru ni...
punya la baik hati, dia bagi udang harimau kat kakton...
dia kata dia pegi memancing udang...dapat banyak...

So kakton pun masak la udang masam manis ni...
dan kakton bagi la sikit kat diaorg rasa...
pastu jiran kakton ni (the wife la) minta resepi udang masam manis ni...
Kakton ni masak main campak2 je...

so untuk Fit...ini la resepi nya..lebih2 kurang je erk...

bahan2
1. 1 kg udang ( tak kisah la udang apa pun kan...tiger ke, kertas ke...ikan pun boleh)
2. 3 ulas bwg putih dicincang halus
3. 2 biji bwg besar saiz sederhana( klu bwg saiz besar, 1 pun dah cukup) dipotong dadu
4. 1/2 btg timun saiz sederhana di potong dadu
5. 1/2 inci halia di blend/tumbuk
6. 1/2 lada benggala atau capsicum dipotong dadu warna apa pun tak pe...klu nak campur2 pun boleh...lagi meriah
7. 5 sudu besar sos tomato
8. 2 sudu besar sos cili
9. 1 sudu besar sos tiram
10. 1 sudu besar sos ikan
11. 5 sudu minyak masak
12. 1 sudu makan tepung jagung dibancuh dgn secawan air

* campurkan semua jenis sos dan gaul sebati.

cara2
1. panaskan minyak dan goreng udang yg telah digaul dgn garam hingga masak
2. padam api, angkat dan toskan...susun dlm pinggan..
3. dengan menggunakan minyak bekas goreng udang tadi, tumis bwg putih, bwg merah dn halia
4. agak2 bawang layu sikit, masukkan sos2 tadi...biarkan mendidih
5. masukkan 2 cawan air...ikut selera..kalau nak kuah byk, lebihkan air sikit
7. masukkan sedikit garam (jgn byk secukup rasa je sebab udang dah gaul dgn garam dan ada sos tiram)
8. perasakn dengan sedikit gula, dlm 1@2 sudu teh
9. biar kuah mendidih, masukkan capsicum dan timun,
10. didihkan kejap...
11. tuang bancuhan tepung jagung, kacau...
12. bila dah mendidih, cepat2 tutup api, kalau tak, kuah akan jadi terlalu pekat.
13. akhir sekali tuangkan sos keatas udang yg telah digoreng tadi...
14. hiaslah mengikut citarasa...

*kakton tak letak nenas sebab anak2 tak suka..so bagi yg suka nenas bolehla letak bersama2 dgn sayur lain.



4 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Wah Ton sekali n3 berderet-deret..sihat ke Ton...dah rindu dengan Ton ni..lama menyepi..last sekali makan kek cokelat kat umah baru ye Ton?

Fitriyah Abdullah said...

ok, dah dapat. nnt sy cuba, jadi dak macam kak ton masak.;-)

ummi humaira said...

salam kak ton...

kalu balik kampong ikan temenung goreng panas2 tu paling lazat.

KAK TON said...

Ish la fit!!! Senang ja... Kan dah kata main campak2. Hahaha
umi.. Mmg pun lazat sangat... Ikan fresh kan???Dah mkn ramai2... 2@3 kg sekali hadap ja...buat sambal belacan, ulam... Dgn gulai ikan temenung gak...mkn pulak bawah pokok kena angin bendang... Buih..Buih...phergh!!!