Rumah Ku Syurga Ku

Wednesday, February 4, 2009

Kuih Vade

Dah lama terasa nak buat kuih ni...tapi petang semalam baru sampai seru nak buat...
so, pagi2 dah rendam kacang dal...
Blend kacang dalam kol 5ptg
ni la hasilnya



Sorry erk..
tak de resepi yg ada ukuran..
main campak2 je...
resepi kuih vade
bahan2
1. kacang dal, direndam semalaman supaya lembut
2. bawang besar
3. cili kering
4. daun kari
5. sedikit jintan manis/putih
5. garam secukup rasa
cara2
1. Blend kacang dal tanpa air. Jangan risau kalau ada yg tak hancur...memang sepatutnya camtu pun...
2. Blend bawang besar, cili kering dan jintan. Kalau tak nak blend, boleh potong2 je bwg dan cili...Kak ton blend sebab anak2 tak makan kalau ada nampak bawang dan cili tu..habis dikorek dan buang...
3. gaul sebati semua bahan dan garam.
4. bentuk2 kan bulat leper dan goreng dalam minyak panas (kasi tenggelam dlm minyak tu).
*** kak ton bentukkan dan goreng terus...Bila agak2 dah masak sikit, baru terbalikkan...
jika tak, kuih akan berderai...Dan mesti deep fried supaya tak berderai...



9 comments:

nabella said...

Assalamualaikum ton..x sangka hang ka..ni nabilah la @Cikna..kalau hang ingat lah..hang kat ampang kan? kalau x salah kita pernah jumpa kt masjid ampang..semb tarawih..x tau tahun bila..

KAK TON said...

oi!!!!!!!!!!!!!
hang ka nabilah..
hang dok mana la ni...
camna hang masuk blog aku ni...
betoi2 kita pernah jumpa kat mesjid semayang terawih...mas atu hang pi umah kak hang...
hang ada blog ka..bak mai sini address...

rapheydhillo said...

kak ton,
dah lama tak mkn kuih ni.. stok dal byk lagi, weekend ni nak buat ler.
thanx for sharing the recipe.
-dhill-

nabella said...

aku pun suka main masak2..maklumlah anak jantan belaka..kuat makan.!.aku baru sgt berblog..x secanggih hang.. apa email hang? nanti aku email add..

KAK TON said...

cikna..bagi la add blog hang...
email aku..zaiton_najib67@yahoo.com

packy said...

hai..ton, aku packy. cikna bgtau pasai blog hg, tapi aku dok tilik2 yang mana satu hg aku tak leh recall.
hg ingat aku dak?

KAK TON said...

packy??? nama penuh hang apa?
Rasa2 macam pernah dengar nama ni...

Anonymous said...

I paу a quіck vіsіt dау-tο-ԁay а few blogѕ аnd websіtes
to read aгtісles or гeviews,
however thiѕ wеblog ρrovideѕ quality bаseԁ content.


my web blоg - Payday Loans

Anonymous said...

heу there and thank you for youг іnformation – I have сertainly picκed up somethіng
nеw from rіght here. I did hοωever exρertise a feω technical issues using thіs website, since I
еxpеrіencеd to reload the website lots оf times previous to
I could gеt it to load correctly. I haԁ been wondeгіng іf
your hoѕting is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon.

Feel free to surf to my page :: Same Day Payday Loans