Rumah Ku Syurga Ku

Friday, February 20, 2009

pokok bunga ros....

Kat tempat Kton beli ikan/sayur tu memang ada orang jual pokok bunga ni..
setiap kali pi beli ikan/sayur mesti pi belek2 pokok kat situ...

last weekend masa pergi beli ikan, nampak byk pulak pokok bunga rose...
macam2 kaler
1 pasu rm15...
Dik kerana geram rengok bunga yg lebat tu...beli gak la sepasu...
warna pink...


Pokok bunga rose ni masalahnye kalau dak abis bunga2 yg ada tu layu...
after 2@3 kali berbunga semula, dia dah macam tak berapa nak berbunga...
bunga yg keluar 2@3 kuntum je...
Agaknya pokok ni tak rasi tanam tempat panas kut...

9 comments:

cik lin said...

masa memula pindah umah baru sy pn semangat nk bela pokok ros tu kak ton. adala dlm 7 pasu kt umah tu. ada yg elok bebunga ada gak yg bunganya makin lama makin kecik. ni dah dekat 7 bulan ditinggalkan ntah lah apa ceritanya... kakak sy bgtau adala tinggal 2,3 pasu yg masih boleh diselamatkan... :)

KAK TON said...

tu la pasal,klu tanam pokok ni, nak kena jaga,belai..klu tak...mati le die...

nabella said...

Ton..cantiklah ros tu..ni nak bg tips,lepas bunga dah layu..hang kena potong tangkai tu..jgn biark lagu tu..baru dia tak putus2 berbunga..he he..baja pun kena selalu bubuh..ceh!pandai aku bg nasihat..

Anonymous said...

salam kak ton, saje nak share... my roses duduk kat carporch. takleh direct sunlight. pas tu, 2minggu sekali taruk baja tahi ayam. lepas berbunga kena rajin sikit potong tangkai.. good luck

kak zai said...

Salam Puan Zaiton,
Salam perkenalan dari saya, Kak Zai dari shah alam juga...
Saya cukup tertarik dengan topik tanam pokok bunga ros ni sebab baru-baru ni hobby saya tiba-tiba pulak beralih kepada menanam pokok bunga ros. Tadi saya ke sg buloh beli 18 pokok bunga ros pelbagai warna(semangat berkobar-kobar). Saya ada dapatkan tips dari penanam pokok tu. Antaranya termasuk:
Pertama: Pokok bunga ros tidak boleh kerap-kerap disiram (hanya dua hari sekali sahaja).
Kedua: pokok bunga ros nak kena banyak cahaya matahari untuk dapatkan bunga yg banyak, tapi untuk permulaan (after bawa balik ke rumah)kena letak tempat yg tidak terlalu panas dulu/ redup-redup sikit. Slowly and gradually baru kita letak bawah cahaya matahari.Takut pokok terkejut pulak.
ketiga: Baja yang dia recommed ialah baja sisa ikan yg telah dikisar dan khas untuk pokok bunga ros (saya ada beli sepacket RM5 untuk try pada pokok saya. Kalau it works on my pokok, insyaAllah saya cerita.
Keempat: Bila bunga pertama dah luruh,cantas tangkai arah 'menyerung'/slanting (ini tips saya dapat dari internet) untuk galakkan pokok berbunga banyak.
InsyaAllah dengan tips yang dikongsi, pokok kita akan memberikan hasil yang menggembirakan kita...

Jom kita berkongsi ideas dan pengelaman.
i have my own blog. Jemput ke zaiyus.blogspot.com.

Anonymous said...

Non naked [url=http://www.racing.com.ar/foro/viewtopic.php?f=24&t=294443&p=387976#p387976] naked pics[/url] Naked babes

Orkidnrose said...

Salam. Saya juga baru je cuba untuk menanam pokon bunga ros. Apa yang saya amalkan bagi mendapatkan bunga yang banyak ialah mencantas bunga yang telah layu supaya pucuk baru tumbuh dan mengeluarkan bunga. Saya menggunakan baja tahi ayam untuk pokok bunga ros

Orkidnrose said...

Salam. Saya juga baru je cuba untuk menanam pokon bunga ros. Apa yang saya amalkan bagi mendapatkan bunga yang banyak ialah mencantas bunga yang telah layu supaya pucuk baru tumbuh dan mengeluarkan bunga. Saya menggunakan baja tahi ayam untuk pokok bunga ros

Sunflowergirl said...

Salam.. kak, saya pun baru juga menanam ros nih.. Saya pangkas abih bunga yg dah layu.. dan saya selalu buang daun2 yg rosak.. hasilnya pokok saya cepat mengeluarkan kudup baru.. tempat2 daun tu pula keluarkan tunas daun baru.. 2 minggu sekali saya bajakan dgn Baja organic..