ni gambar almond sweeties versi bulat2 kena tukar nama jadi almond ball la pulak kut????
25th Ramadan 1429
Buat almond sweeties lagi.. versi bulat2 pulak... Tapi tak de gambar le... Kalau camera dah ok nanti, boleh amik gambar semula...
Ni la almond sweeties...
Resepi amik dari Bloq maklang...
Macam london almond tapi kat dalam dia tak de almond sebiji
Cuma letak serbuk almond dalam adunan tepung dia...
Anak2 kak ton ni pelik sikit...kalau makan london almond, depa pakat dok buang almond tu...
Tapi kalau makan coklat van houten/cadbury yg ada berbagai jenis kacang tu, ok pulak...
Ini rupe cookies ni sebelum dicelup cooking chocolate dan dilorek ngan white chocolate
Disertakan resepi yg diambik dari dapur maklang...
Biskut Almond Sweeties
Bahan 250gm butter
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm badam kisar ]
300gm tepung gandum ] gaulkan rata
60 gm tepung jagung ]
Hiasan
paper cup
coklat putih
coklat cooking
Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk buah kana kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup. Biarkan beku.
9. Cairkan pula coklat putih secara double boiler dan masukkan dalam piping bag.
10. Pamkan/lorekkan coklat putih atas biskut yg telah di celupkan coklat tadi. Hiaslah mengikut suka hati.
11. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara.
Resepi amik dari Bloq maklang...
Macam london almond tapi kat dalam dia tak de almond sebiji
Cuma letak serbuk almond dalam adunan tepung dia...
Anak2 kak ton ni pelik sikit...kalau makan london almond, depa pakat dok buang almond tu...
Tapi kalau makan coklat van houten/cadbury yg ada berbagai jenis kacang tu, ok pulak...
Ini rupe cookies ni sebelum dicelup cooking chocolate dan dilorek ngan white chocolate
Disertakan resepi yg diambik dari dapur maklang...
Biskut Almond Sweeties
Bahan 250gm butter
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm badam kisar ]
300gm tepung gandum ] gaulkan rata
60 gm tepung jagung ]
Hiasan
paper cup
coklat putih
coklat cooking
Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk buah kana kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup. Biarkan beku.
9. Cairkan pula coklat putih secara double boiler dan masukkan dalam piping bag.
10. Pamkan/lorekkan coklat putih atas biskut yg telah di celupkan coklat tadi. Hiaslah mengikut suka hati.
11. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment