Kuih ni orang Kedah panggil cucuq kembong
Orang lain tak tau la panggil apa...
Cucuq ni senang ja bancuhannya...
Tapi sorry la kakton tak ade sukatan untuk bancuhan tepung ni..
main agak2 je...
Insyaallah next time buat, kakton ambik sukatan dia...ok...
bahan2
1. tepung gandum
2. gula
3. air
*** ada gak orang letak soda bikarbonat atau baking powder sikit supaya jadi kembong...
tapi mak Kakton tak letak semua tu...ni resepi dari dia la ni...
Yang penting ialah kepekatan bancuhan tepung cucuq kembong ni mesti cair sikit dari cucuq ikan bilis/udang...
Kalau terlampau pekat bancuhan tu, cucuq tak jadi kembong...dan kalau terlalu cair pulak...dia akan leper je bentuk dia...
Kakton rasa la...dia kembong sebab gula didalam bancuhan tu...
yang susah sikti nak buat cucuq kembong ni...kita kena jemputkan sebiji, terbalikkan, then baru jemputkan tg seterusnya...
Tak boleh jemputkan sekali gus kemudain baru terbalikkan sebab nanti cucuq ni akan melekat antara satu sama lain...
Dan kena guna tangan supaya dapat cucuq kembong yg bulat2..
kalau pakai sudu, sure macam2 bentuk yg jadi...heheh
cucuq kembong ni sedap dimakan begitu saja atau cicah dengan sambal tumis.
Kalau cicah ngan kari pun sedap..
tak kira la kari ayam ke...ikan ke...ataupun daging...
No comments:
Post a Comment