Dah masuk hari ke 10 kita berpuasa...Alhamdulillah
Allah panjangkan umur dan beri kesihatan yg baik pada kami sekeluarga untuk menikmati Ramadan hingga ke hari ini...
Atas alasan penat berjalan bershopping raya...
Kak Ton cuma masak simple je untuk berbuka hari ni...
1. Masak lemak fucuk campur kentang
2. Ikan cencaru sumbat goreng...
Apa yang kak ton sumbat dalam ikan ni???
Orang lain buat tak tau la camna..tapi ni le resepi dari kakak Kak Ton yg no 2 tu, kitaorg panggil Kak Cik...sekarang menetap di Sungai Petani.
bahan2 untuk sumbat
1. cili kering blend/tumbuk halus. Kalau nak pedas, letak la byk...Kak ton letak dlm 10 biji je
2. bawang merah blend/tumbuk halus, 10 ulas kecil, kalau besar, dlm 5@6 dah cukup dah.
3. sedikit jintan manis/ketumbar yg ditumbuk halus (kakton pakai serbuk jintan manis je dlm 1/2 sudu teh)
4. 2 batang serai dihiri2 dan juga di blend/tumbuk halus
5. sedikit garam, gula dan air asam jawa secukup rasa
6. goreng dgn apis ederhana supaya inti didalam tu masak...
No comments:
Post a Comment