teringin nak makan..
beli takut tak sedap...
pakai tepung kacang hijau brand alagapas...
kat plastik tu tulis, kacang tu dah di buang kulit, panggang dan blend...
ok gak la rasa dia...
Tapi tak macam yg kita buat sendiri la...
dulu2 selalu tolong mak...
panggang kacang, buang kulit...
blend dan ayak jadi tepung...
Resepi putu kacang
bahan2
500g tepung kacang hijau
500g gula di mesin halus
sedikit air untuk lembabkan tepung supaya senang di terap
cara2
1. gaul tepung dan gula.
2. percikkan sedikit air hingga tepung dapt di tera. Jgn terlapau lembab, nanti putu akan jadi liat.
3. perap adunan dlm 1/2 jam
4. Tekan dlm acuan putu kacang. Ketuk sedikit tp perlahan je, untuk keluarkan putu kacang.
5. Bila dah siap, jemur sekejap atau panaskan oven pada 100 darjah selama 10 minit. offkan oven. masukkan putu kacang kedalm oven dan tutup pintu oven. Biarkan hingga oven sejuk..dlm 1/2 jam.
6. susun dlm bekas kedap udara.
1 comment:
tq ya..boleh cuba ni..blog saya https://cararesepi.blogspot.my/
Post a Comment