Rumah Ku Syurga Ku

Wednesday, April 15, 2009

Nasi Minyak, Kari tulang rusuk lembu, daging masak kicap dan acar timun

Sempena besday Kak Ton hari ni, Kak Ton masak spesel sikit...
Nak buat camne...kalau dah jadi surirumah tu...
On the birthday date pun kena masak gak...
Sebab Bitrhday Falled on weekdays...
Kalau Birthday on weekends, sure2 punya pergi makan kat restoren kan...

Ini la menu lunch dan dinner hari ini...
Layan je le ye

Nasi Minyak sempoi...
Sempoi sebab tumis pakai minyak masak je dan pakai beras wangi je...
Masak dengan apa yg ada kat rumah...tak la pulak sampai nak pergi beli beras basmati dan minyak sapi kat kedai


Acar timun sempoi...
Acar timun ni sempoi sebab main gaul dengan sos cili je...
Timun dihiris nipis, bawang besar cincang, sedikit gula dan garam.
Dah siap...



Kari tulang rusuk lembu
Kari ni...macam biasa...kalau kat Kedah kami panggil gulai tulang...
letak carrot,tomato dan potato...
Tulang rusuk tu rebus dulu pakai pressure cooker...
supaya isi yg kat tulang tu boleh dimakan dengan senangnya...
Tulang for sure tak leh makan kan??? heheh




Daging masak kicap lada hitam
Kalau ikutkan, nak buat rendang dendeng atau masak kandaq ke...
Disebab kan dah kesuntukan masa...
ye la...kena siap masak before 11.30am...
sebab Nadia dan Iqbal nak ke sekolah at 12.15pm...
So, jadi la masak kicap lada hitam ni...
campur carrot, potato, bunga kubis dan tomato gak...
heheh... sama je dengan sayur yg letak dalam gulai tulang tu...
hentam saja la labu...kita yg masak, kita yg nak makan...
janji sedap...
Kak Ton letak sos tiram, kicap manis dan sos lada hitam...


Tada!!!! semuanya sudah siap untuk dihidangkan...

2 comments:

nabella said...

Ton..
Happy Birthday Yg ke..tut..tut..rahsia
ke?..mana keknya..?sedapnye lauk pauk mu...

KAK TON said...

TQ Ceqna...
tak dak rahsia2 aih!!!
dekat profile dah tertulis no itu...
hahahaha
Kek lum beli la...
Belated kut...