Rumah Ku Syurga Ku

Wednesday, June 17, 2009

Masak lemak ketam dgn buah munggai dan cencaru sumbat

Sabtu lepas pegi pasar malam,,,nampak pulak buah munggai ni...
Buat masal lemak munggai dengan ketam sedap nih!!!
Sapa2 yg tak kenal buah munggai...
Orang utara panggil munggai..orang selatan..panggil kacang kelo...

Ini la rupa die...


Sebelum masak kena kikis dulu kulit dia...camni.
..

Dan pastu potong2 la bagi pendek supaya senang nak makan...


Ini la die masak lemak ketam dengan buah munggai


Dan cencaru sumbat...



Untuk cili sumbat tu...
blend atau tumbuk bawang merah, cili kering dan serai.
pastu gaul dengan gula, garam dan air asam jawa secukup rasa...
Nak bagi sedap lagi, kakton letak sedikit serbuk jintan manis..
kalau takde serbuk, blend je jintan manis tu bersama bawang dan cili tadi...
Sumbat dalam ikan cencaru yg dibelah belakang dan goreng...
jangan lupa lumur sedikit daram dan kunyit kat ikan cencaru tu...

1 comment:

rapheydhillo said...

salam kak ton,
lama tak jenguk sini. Saya selalu panggil buah merunggai..memang suka especially buat dalca atau masak lemak. Kat kedai india memang selalunya ada jual. Cencaru sumbat tu sama macam saya biasa buat. Best! Kengkadang saya taruk belacan sikit..eloknya tumbuk. Saya tak berapa pandai nak blend, nanti sure tercair..

-dhill-