Dalam kebuntuan idea nak masak apa untuk minum petang...
Tghhari semalam, masa singgah kedai runcit, nak beli roti...
Nampak ada ubi keledek ...
Datang pulak idea, nak buat keledek goreng, anak2 dan Abg Megat suka keledek goreng ni...
Makan ngan sambal kicap...
laku!!!!
***petua
1. Masukkan segenggam kelapa parut kedalam bancuhan tepung gorengan untuk mendapatkan gorengan yg rangup dan lemak2 sikit...
2. Seperti biasa, bancuhan tepung kena la letak sedikit air kapur sirih tu...dalam 1/4 sudu kecil kapur yg dibancuh dgn air...
Resepi sambal kicap tu Kak Ton main belasah je...
Ingat2 lupa resepi yg pernah Ex-maid Kak Ton buat dolu2...
bahan2
1. 5 biji bili padi (kalau nak pedas, boleh tambah)
2. 3 ulas bawang merah (kton guna bawang besar 1/2 sebab bawang merah dah habis pulak....)
3. 1/2 sudu teh gula
4. 5 sudu kicap pekat manis cap kipas udang
Cara2
1. blend cili padi dan bawang
2. gaulkan dengan gula dan kicap
3. tambah sedikit air (3 sudu)
No comments:
Post a Comment