Rumah Ku Syurga Ku

Friday, May 29, 2009

potato bun

Dah banyak hari dok nak try buat potato bun ni... pergi rumah dr Ina...ika...ana wahid...ros jepun...ramai lagi la..dok tayang potato bun ni... Anak2 dan abg Megat pun memang suka makan potato bun ni...selalu beli kat K4... Tapi bila mikirkan nak rebus kentang dan masak custard cream tu...alahai...banyak keje gak... ermmm nanti dulu la... So tadi dengan semangat berkobar-kobar pi kedai baking beli potato flakes dan instant custard cream...

Memang gebu dan lembut...makan masa panas2 lagi sedap...
Buat banyak...2 adunan, dapat 24 ketul...boleh buat bekal dalam perjalanan nak balik kg esok...
Insyaallah



Ini la rupa potato bun sebelum dibakar...


Dan ini la dia potato bun yg dah siap dibakar...
.

Puas hati dapat buat dan makan...sedap laks tu..
heheh...bukan kakton yg cakap, anak2 dan husband yg cakap ni...
Oleh kerana resepi Ros Jepun guna potato yg dilecek...kakton pun dok cari resepi yg pakai potato flakes...pastu guna resepi ros jepun, olah balik...gantikan potato lecek ngan potato flakes...

Nanti esok2 la kakton tulis resepi tu ye...mata dah ngantuk ni...Tadi dok lipat baju yg menimbun...esok petang nak balik kampung...INSYAALLAH...

Plan nak balik pagi, tapi Nadia ada kursus pengawas pusat sumber pulak...tunggu dia habis dulu la, baru balik kampung....Dia kata habis kursus pukul 5.30pm...Cadangnya, lepas Nadia habis kursus tu, terus nak bertolak balik...

SEMOGA ALLAH MERESTUI DAN MEMELIHARA PERJALANAN KAMI PERGI DAN BALIK DENGAN SELAMAT...


Resepi Potato Bun (guna potato flakes)

(Diolah dari resepi Ros Jepun...Sorry Ros!!!)

Bahan-bahan (untuk 24 biji bun)

1. 350ml air sejuk dari peti ais

2. 1 sudu teh garam halus

3. 60g mentega

4. 1 biji telor

5. 80g potato flakes

6. 600g tepung high protin

7. 2 sudu teh susu tepung

8. 150g gula castor

9. 4 sudu teh yis kering (10g) (kakton bancuh dulu dengan 3 sudu air suam

10. 1 sudu teh bread improver

11. 1 sudu teh bread softener

12. 1 biji kuning telur untuk disapu atas roti (tapi kakton tak sapu pun...terlupa la...)

Bahan Instant custard cream

1. 100g instant custard powder

2. 250ml susu segar (guna susu cair pun boleh..kakton guna susu full cream dutch lady)

cara2 (guna Bread Maker)

1. masukkan air, yis, telor dalam BM

2. masukan tepung, susu tepung, potato flakes, gula, garam, mentega, bread improver dan bread softener.

3. Onkan BM guna menu dough....tunggu hingga doh siap.

4. Keluarkan doh dah uli sedikit/tumbuk2 untuk keluarkan angin.

5. Bulatkan2 kan doh sebesar bola golf atau lebihkurang 30g setiap satu dan susun dalam dulang pembakar yg telah di gris dengan mentega. Jarakkan lebihkurang 1/2 inci antara doh utuk dapatkan bun yg cun...

6. tutup doh dengan tuala lembab dan rehatkan selama 30-40 minit atau hingga doh naik 2x ganda

7. sementara tu, sediakan custard cream. Bancuh instant custard cream dengan cara menuang susu sedikit demi sedikit dan kacau sebati. Masukkan dalam piping beg.

8. Sapukan kuning telur yg dibancuh dengan sedikit susu segar atas roti dan pipekan custard cream tadi.

9. Bakar pada suhu 180 C selama 20 min atau hingga bun kekuningan bergantung pada oven.

10. Keluarkan dan sapu mentega diatas bun untuk mendapatkan permukaan roti yg berkilat.

11. selamat mencuba.

4 comments:

FiDa@aMiDa said...

salam kakton

dah berjangkit virus roti kentang ni hehehe baguslah Tahniah dah jadi pon roti tu :) ros tokyo pastu suka tu ramai yg mengikutnya

blogresipi said...

Sedapnye.. akak boleh letak resipi tak?

Kak As said...

salam,
sedap nampak, mkn tentu lebih sedap.
buat sikit sbb nak bawa bekal p umrah nnti. pahala banyak kalau bagi musafir makan. hehehe. ajaq dikwan buat sama.

KAK TON said...

Insyallah...kalau ada masa dan rajin..heheh...