Rumah Ku Syurga Ku

Thursday, October 20, 2011

masak lemak jantung pisang + rebung + petai dan ikan maska taucu

masak lemak jantung pisang+rebung+petai

what's for lunch today...
Stok dlm fridge dah kosong...so tadi g le beli serba sikit barang kat kedai runcit 'the moon and the star' atau dalam bahasa melayunya bulan dan bintang...hehehe. Itulah satu2nya kedai runcit kat bukit subang yg jual barangan basah mcm ikan, sayur dll.
Sebenarnya dah byk hari dok nak buat masak lemak jantung pisang ni...rebung pulak ada kawan bagi...mak dia bawa dari aloq setaq..thanks cikna...tadi kak ton beli petai...
maka jadi la masak lemak ni...

resepi
bahan2 (untuk 6 org makan)

1. 1/2 jantung pisang yg direbus dan dihiris
2. sedikit rebung dihiris
3. sedikit petai, isi sahaja
4. 2 senduk cili kisar ( dah dicampur bwg besar dan bwg putih)
5. 1 kotak santan (200ml)
6. 1 asam keping
7. garam secukup rasa
8. 1 sudu teh kunyit serbuk

cara2
1. satukan cili dan santan dgn 1 cawan air. Didihkan dgn api kecik
2. masukkanasam keping,  jantung pisang, petai dan rebung
3. masak dgn api perlahan supaya tak pecah minyak
4. perasakan dgn garam
5. dah siap. senangkan...



ikan masak taucu
resepi
bahan2 ( untuk 6 org makan)
1. 6 ekor ikan kembung atau apa2 ikan yg telah digoreng
2. 1 biji timun dipotong memanjang
3. 1 biji tomato dibelah 4
4. 1 btg serai diketuk
5. 1 labu bwg besar dipotong bulat
6. 1/2 inci halia dihiris
7. 2 sudu besar taucu cap bilal (jgn beli yg masin)
8. 1 sudu teh pes asam jawa adabi
9. 1 sudu makan kicap manis
10. 1 biji cili merah dipotong ( kalau suka pedas, boleh letak cili padi sebiji2)

cara2
1. panaskan 2 sudu minyak masak
2. masaukkan bwg besar dan halia.
3. kacau sekejap, agak2 bwg dah layu, masukkan taucu, asam jawa dan 2 cawan air(kalau nak kuah lebih, tambah air je), didihkan.
4. masukkan timun dan serai
5. agak2 timun dah masak, masukkan cili potong, cili padi, tomato dan ikan goreng.
6. masukkan kicap, kacau rata dan tutup api.
7. dah siap untuk dihidangkan.
* sedap dimakan bersama nasi panas2 dan sambal belacan.

No comments: